keskiviikko 10. helmikuuta 2016

                         KIRA-ALALLE? 




Kuulin puhuttavan KIRA-alasta. Vai oliko se kiroilualasta?! Juttu jäi kaivelemaan ja selvitin sanan tarkoittavan Rakennus- ja kiinteistöpalvelualaa. Samalla selvisi myös, että siellä on duunia. Ainakin kiinteistönhoitajia ja insinöörejä haettiin hommin. Jos haluaisi KIRA-alan hommiin, niin pitäisi varmaan miettiä ensin koulutusasiat?  Koska koko alaa olisi vaikea perata, niin pysytään sitten kiinteistöhoitajassa ja insinöörissä.  

Kiinteistönhoitaja
     Näin lehti-ilmoituksen, jossa etsittiin kiinteistönhoitajaa, jolta edellytettiin alan koulutusta ja kerrottiin työtehtävien olevan liikekiinteistöjen kunnossapito-, ylläpito-, korjaus- ja huoltotehtäviä. Miten tällaiselle alalle sitten voi kouluttautua? 
     Kiinteistönhoitajan pitää suorittaa kiinteistöpalvelualan perustutkinto. Tämä tapahtuu siten, että valitset peruskoulun yhteydessä yhteishaussa alalle valmistavan ammattikoulun. Ammattikoulusta valmistut kiinteistönhoitajaksi kolmessa vuodessa. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto on alan ensimmäiseksi tutkinnoksi, jonka jälkeen osaamista voi päivittää ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon kautta.
     Minkälainen koulutus perustutkinnon kolmeen vuoteen sitten mahtuu? Koulutus alkaa yleensä ammattiaineiden lähiopetuksella, jossa opettajat ovat läsnä ja auttamassa koko koulupäivän ajan. Lisäksi pitää opiskella ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osia, kuten äikkää, matikkaa, yms. aineita. Työelämän edellyttämät työturvallisuuskorttikoulutuksetkin tulevat jossain kohtaa vastaan. 
Kun koulutus jatkuu, käytännön harjoitusten osuus kasvaa ja nuorta yritetään opastaa enemmän itsenäiseen työskentelyyn. Tässä vaiheessa oppilaille annetaan enemmän vastuuta ja heidän oletetaan tietävän tarpeeksi pystyäkseen tekemään tiettyjä käytännön asioita yksin. Eli käytännössä opiskelijat lempataan yrityksiin työssäoppimaan.
     Kun koulutus on ohi, valmistut kiinteistönhoitajaksi. Tällöin voi hakea töihin ja olla vastuussa kiinteistöjen kunnossapidosta. Kiinteistönhoitajien omasta mielestä työ on mielenkiintoista ja mukavaa, mutta tarpeeksi haastavaa. Yleinen mielipide on, että kiinteistönhoitajat ovat todella tärkeitä, ja heille on aina tarvetta!

Insinööri
     Selvitin, että insinööriksi pääsy vaatii takataskuun lukion päästötodistuksen tai alan ammatillisen perustutkinnon. Lisäksi pitäisi osata sopivasti matematiikkaa ja fysiikkaa, jotta selviää ammattikorkeakoulun pääsykokeista.
Sisään päästyään insinööriopiskelijan AMK-opinnot kestävät noin neljä vuotta. Tuona aikana ammattikorkeakoulu kouluttaa opiskelijalle yleisiä aineita, ammattiaineita ja teettää opinnäytetyön.
     Insinööriksi kouluttautumisessa myös työharjoittelulla ja kesätöillä on tärkeä rooli. Työharjoittelu kestää suunnilleen 20 opintoviikkoa ja kesätöissä ollaan yleensä kesät koko opiskeluaikana. Harjoittelupaikkoja insinööriopiskelijoille piisaa ja suuret rakennusurakoitsijat ottavat mielellään harjoittelijoita opetettavaksi alan tehtäviin.
    Insinööri tarvitsee työssään oma-aloitteisuutta, ongelmanratkaisukykyä ja hyviä sosiaalisia taitoja. Myös taloudellinen ajattelu ja tekninen osaaminen ovat tärkeitä insinöörin työssä.
Rakennus- ja kiinteistöpalvelualalla insinööri voi suuntautua rakennustekniikkaan, maa- ja vesirakennustekniikkaan, talotekniikkaan, sähkötekniikkaan, maanmittaustekniikkaan, materiaali- ja pintakäsittelytekniikkaan ja ympäristöteknologiaan. Valmistuttuaan Insinöörit työskentelevät lähinnä työnjohdon ja suunnittelun tehtävissä.

     Rakennus- ja kiinteistöpalveluala ja on suuri työllistäjä, joten jos unelmaduunisi liittyy siihen, kannattaa alan koulutuksiin tutustua heti, mikäli et ole vielä jo tutustunut. 
     Minusta KIRA-ala sopii ihmisille, jotka ovat sosiaalisia ja joilla on käytännön osaaminen hallussa. Myös innostus tekemisestään, sekä positiivinen asenne kuuluvat osaavalle ja rautaiselle ammattilaiselle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti